Kävelemään oppiminen laajentaa lapsen mahdollisuuksia paitsi liikkumiseen, myös ympäristön tutkimiseen ja sitä kautta oppimiseen. Kävelykyvyn menettäminen tai heikkeneminen puolestaan rajoittaa toimintakykyä. Kävelyn vaikeutumisen myötä elämän aktiivisuus voi vähentyä ja seurauksena voi olla fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn muutoksia.
Huolehtimalla hyvin jalkaterveydestä luodaan pohja hyvälle toimintakyvylle ja aktiiviselle elämälle. Hyvän jalkaterveyden perusta on oikein toteutuva jalkojen omahoito. Jalkaterveyttä tuetaan tehostetun omahoidon lisäksi jalkojen säännöllisellä asiantuntijan tehokkaalla jalkahoidolla.
Jalkaterä ja nilkka tarvitsevat monipuolista liikkuvuutta sekä toiminnallista vahvistamista riittävän vakauden ylläpitämiseksi.
Puutteellisen hoidon yleisempiä seurauksia ovat ihomuutokset: jalkojen kuiva iho, känsät ja kovettumat, kantapäähalkeamat ja varvasvälihautumat. Ihoon kohdistuva paine, puristus ja hankaus näkyvät suojautumisreaktiona. Äkillinen rasitus aiheuttaa rakon. Pitkäaikaisessa rasituksessa iho paksuntuu. Tämä näkyy jalkapohjan kuormitusalueilla ihopaksunnoksina ja kuormitus-, hankauskohdissa kovettumina ja känsinä.
Jalkaterien ja varpaiden malli, luiset ulokkeet ja varpaiden virheasennot sekä pehmytkudosten surkastuminen lisäävät liikasarveistumista. Kuiva iho kovettuu ja känsiintyy herkemmin kuin joustava rasvattu iho.
Huono jalkahygienia, joustamattomat kävelyalustat, epäsopivat kengät, ohuet sukat tai sukattomuus lisäävät kovettuminen syntymistä. Kovettumien voimaperäinen hiominen raspilla, vuoleminen jalkahöylällä ja repiminen sormin johtavat kroonisiin ihomuutoksiin.
Hyvä jalkaterveys on keskeinen osa työkykyä ja työhyvinvointia. Hoitamalla säännöllisesti jalkoja ylläpidetään jalkaterveyttä ja ehkäistään jalkavaivoja sekä edistetään työssä jaksamista.
Comments